Megjegyzések

Megjegyzések: ● A bejegyzési dátumoknak a valósághoz nincs köze, azok csak az – ábécé szerinti – sorbarendezést szolgálják.

● Az oldal folyamatos fejlesztés, bővítés alatt áll, amikor van rá időm, új személyekkel vagy a meglévők kifejtésével gyarapítom.
Ezt az oldalt manapság már nem szoktam írni-fejleszteni, de a korábbi írásaimat azért fent hagyom rajta.

● A blog tartalmazni fogja néhány történelmi "főszereplő" életrajzát is (mint pl.: Bocskai, vagy még híresebbek), azonban tekintettel arra, hogy róluk úgyis számtalan kötetnyi irodalom található nyomtatott formában és neten is, valamint nekem is jóval több idő ezeket összevetni és leírni; ezért elsősorban nem ilyen személyekről fog szólni ez az oldal. Megpróbálom inkább kevésbé ismert, ám mégis nagyszerű személyek életrajzát felvázolni, akikről nehezebb is az olvasóknak máshol összefoglalva információt találni és nekem sem szükséges túl sok részletet leírnom róluk.

Akiknek az életrajza már késznek tekinthető, azok neve a jobboldali tartalomjegyzékben található.

A nevek mellett tájékoztatásképp, zárójelben, megtalálható, hogy az adott személy életrajzánál kb. hány oldalas olvasmányra számíthat az olvasó.


2009. december 3., csütörtök

Hannibál


Hannibál
i.e.247–i.e.183


hadvezér
Karthágói hadvezér, aki életét a rómaiak elleni bosszújának szentelte.


Fiatalkora
Hannibál i.e.247-ben született Karthágóban; pont abban az évben, mikor apját, Hamilkar Barkast, flottaparancsnokká nevezték ki az "első pun háború"-ban (az elnevezés a szokásos, római, szemszögből értendő). Szülei közül csak apja neve ismert, aki katonai sikerei révén Karthágó talán legbefolyásosabb családjává tette a Barkidák nemzetségét. Hannibálnak három nővére és két öccse volt. A büszke apa együtt játszó kisfiai láttán állítólag egyszer meg is jegyezte: "Oroszlánkölykök ezek, akiket Róma vesztére nevelek!"
Hiába tett meg apja, Hamilkar, mindent a győzelem érdekében, hiába ért el sikereket a rómaiak ellen; az első pun háborúban a karthágóiak vereséget szenvedtek. A hosszú harcok után kitört az "engesztelhetetlen háborúnak" is nevezett karthágói zsoldoslázadás. A lázadók ellen küldött Hannót sorozatos katonai baklövései miatt azonban nemsokára leváltották, és politikai vetélytársára, Hamilkar Barkasra ruházták a főparancsokságot; aki rövidesen le is verte az egyre fenyegetőbbé váló felkelést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése