Megjegyzések

Megjegyzések: ● A bejegyzési dátumoknak a valósághoz nincs köze, azok csak az – ábécé szerinti – sorbarendezést szolgálják.

● Az oldal folyamatos fejlesztés, bővítés alatt áll, amikor van rá időm, új személyekkel vagy a meglévők kifejtésével gyarapítom.
Ezt az oldalt manapság már nem szoktam írni-fejleszteni, de a korábbi írásaimat azért fent hagyom rajta.

● A blog tartalmazni fogja néhány történelmi "főszereplő" életrajzát is (mint pl.: Bocskai, vagy még híresebbek), azonban tekintettel arra, hogy róluk úgyis számtalan kötetnyi irodalom található nyomtatott formában és neten is, valamint nekem is jóval több idő ezeket összevetni és leírni; ezért elsősorban nem ilyen személyekről fog szólni ez az oldal. Megpróbálom inkább kevésbé ismert, ám mégis nagyszerű személyek életrajzát felvázolni, akikről nehezebb is az olvasóknak máshol összefoglalva információt találni és nekem sem szükséges túl sok részletet leírnom róluk.

Akiknek az életrajza már késznek tekinthető, azok neve a jobboldali tartalomjegyzékben található.

A nevek mellett tájékoztatásképp, zárójelben, megtalálható, hogy az adott személy életrajzánál kb. hány oldalas olvasmányra számíthat az olvasó.


2009. december 2., szerda

Klebelsberg Kunó


gróf Klebelsberg Kunó
1875–1932


politikus, jogász
belügyminiszter (1921–1922), majd vallás- és közoktatási miniszter (1922–1931)

1 megjegyzés:

 1. A Horthy-rendszer kultúrembere mára újra példakép...

  Klebelsberg szociális antiszemitizmusa egyértelmű, miként neonacionalizmusának irredentizmusa. Klebelsberg tevékenységében ott volt mind az antiszemitizmus alkalmankénti hirdetése, mind az ún. magyar kultúrfölény szorgalmazása (az utóbbi mögött: a szomszéd népek rasszista lenézése...).

  -----------------------------------------------------

  Szociális antiszemitizmus. Számos Klebelsberg-beszéd az antiszemitizmust szociális közelítésből fogalmazza.

  Neonacionalizmus. Klebelsberg hirdette meg, a fent utalt tartalommal. Funkciója Trianon revíziója. Hathatósabban előkészíteni, mint frázispufogtatással és kardcsörgetéssel, puszta affektivitással. Elsősorban úgymond békés úton, "kultúrfölényünk" civilizációs alapjainak megerősítésével és korszerűsítésével. Ő se adta föl, hogy a magyar uralkodni termett etnikum a Kárpát-medencében (ezért értékelhető rasszistának).

  VálaszTörlés