Megjegyzések

Megjegyzések: ● A bejegyzési dátumoknak a valósághoz nincs köze, azok csak az – ábécé szerinti – sorbarendezést szolgálják.

● Az oldal folyamatos fejlesztés, bővítés alatt áll, amikor van rá időm, új személyekkel vagy a meglévők kifejtésével gyarapítom.
Ezt az oldalt manapság már nem szoktam írni-fejleszteni, de a korábbi írásaimat azért fent hagyom rajta.

● A blog tartalmazni fogja néhány történelmi "főszereplő" életrajzát is (mint pl.: Bocskai, vagy még híresebbek), azonban tekintettel arra, hogy róluk úgyis számtalan kötetnyi irodalom található nyomtatott formában és neten is, valamint nekem is jóval több idő ezeket összevetni és leírni; ezért elsősorban nem ilyen személyekről fog szólni ez az oldal. Megpróbálom inkább kevésbé ismert, ám mégis nagyszerű személyek életrajzát felvázolni, akikről nehezebb is az olvasóknak máshol összefoglalva információt találni és nekem sem szükséges túl sok részletet leírnom róluk.

Akiknek az életrajza már késznek tekinthető, azok neve a jobboldali tartalomjegyzékben található.

A nevek mellett tájékoztatásképp, zárójelben, megtalálható, hogy az adott személy életrajzánál kb. hány oldalas olvasmányra számíthat az olvasó.


2011. július 31., vasárnap

Abdurrahman


Abdurrahmán
1615–1686

az utolsó budai pasa
Buda 1686-os visszafoglalásakor hősiesen védte a várat a keresztény seregekkel szemben.

Abdurrahmán, más néven Arnaut vagy Abdi, Buda 145 éves török megszállásának utolsó, albán származású, pasája volt.
Nagyjából 1615-ben születhetett és janicsárként kezdte pályafutását. Élete során volt janicsár aga, vezír, bagdadi-, egyiptomi-, majd boszniai beglerbég. Kiváló katona volt, aki többek közt a krétai Candia ostrománál is jeleskedett. 1684 novemberében vette át a budai vilajet irányítását; abban az időben, amikor Lotharingiai Károly első kísérlete Buda visszavételére végleg meghiúsult.
Nevét azonban leginkább Buda 1686-os visszafoglalásakor írta be a történelembe. Abdurrahmán már az 1684-es ostrom óta jelentős előkészületeket tett, hogy a budai vár védelmi rendszerét még jobban kiépítse (amit a török-kor alatt amúgyis továbbfejlesztettek) és minden erejével azon volt, hogy minél masszívabban bevédett erődítményt állíthasson szembe a keresztény seregekkel. Isztambulból hozatott mérnökök segítségével megerősítette a falakat és védműveket. Az újabb támadás nem is váratott magára már túl sokáig...
A hetvenéves Abdurrahmán 1686. június közepétől közel 3 hónapon keresztül védte a várat 10000 emberével, a jó nyolcszoros túlerőben lévő, Lotharingiai Károly és II.Miksa Emánuel vezette, összeurópai keresztény seregekkel szemben. Az agg pasa még azután is kitartott, hogy július végén a lőportár felrobbanása kiszakított egy 150 méteres darabot a várfalból, augusztus közepén pedig a keresztény csapatok megfutamították a vár megsegítésére küldött felmentő sereget is.
Abdurrahmán a hosszú, végsőkig kitartó küzdelem és számtalan roham visszaverése után; a szeptember elején meginduló utolsó, döntő roham során, karddal a kezében halt hősi halált, egy golyó végzett vele. Elszánt bátorsága és hősies kitartása még ellenfeleiben is őszinte tiszteletet ébresztett. Halála helyét a budai várban emlékmű jelzi, nem messze a mai "Bécsi kapu"-tól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése